OBELEŽEN JUBILEJ XX SLAVAGASTRO

U petak, 18, decembra u Hotelu "Palace" obeležan je jubilej 20 godina Festivala slava, turizma, ugostiteljstva, vina i pravoslavlja "SLAVAGASTRO". 

Tim povodom održan je okrugli stol na temu: "Ugostiteljstvo u funkciji pravilne ishrane stanovništva", a 2016.godina proglašena za godinu zdrave ishrane i organske hrane u ugostiteljstvu i turizmu. Izuzetni uvodničari akademik prof. dr Višeslav Hadži-Tanović i prof. dr Miladin Ševarlić, uveli su u temu okruglog stola moderatora dr Branka Krasojevića i izlagače: prof. dr Biljanu Đurišić, Prof. Peru Gracuna i akademik prof. dr Marka Todorovića, koji su svojim izlaganjima oduševili  prepunu kongresnu salu hotela "Palace" i učesnike okruglog stola.

Izuzetan odziv predstavnika ugostiteljsko-turističke privrede, strukovnih udruženja, ugostiteljsko-turističkih škola, privrednih komora, sindikata, turističkih organizacija, naučno obrazovnih institucija, predstavnika Vlada i resornih Ministarstava potvrdio je potrebu za organizovanjem u narednoj godini širom regiona jugoistočne Evrope još takvih okruglih stolova sa istom temom. Zaključci sa ovog okruglog stola biće polazna osnova-temelj za nove. Inicijativa da se krene sa edukacijom od predškolskih ustanova-vrtica pa sve do gerontoloških domova sa oduševljenjem je prihvaćena od strane svih učesnika.

U svečanom delu obeležavanja jubileja podeljenja su jubilarna priznanja najzaslužnijima u organizaciji slavskih svečanosti i ugostiteljsko-turističkoj privredi regiona jugoistočne Evrope. Profesorka kuvarstva Ančica Dimitrijević iz ugostitesljsko turističke škole iz Niša i potpredsednik Udruženja ugostiteljsko turističkih poslenika Srbije iz Niša izabrana je po prvi put, žena, u 25 godina postojanja za internacionalnog viteza gastronomije jugoistočne Evrope.

Tim povodom ustanovljeno je novo priznanje :"nacionalni brend majstorstva srpske kuhinje" i to priznanje pripalo je gospodinu Milijanu Stojaniću iz Kosjerića, prvom pobedniku Slavagastra pre 20 godine i rodonačalniku srpskog nacionalnog stola, kao i Stojimenović Draganu iz Pirota i Radoslavu Borkoviću, šefu restorana "Lovac" iz Bjeljine, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina. Tom prilikom proglašena je Srednja Ugostiteljsko-turistička škola iz Beograda za najbolji kolektiv, domaćin, u proteklih 20 godina Slavagastra, a prof. dr Miladin Ševarlić, predsednik Upravnog odbora Društva Srpskih domaćina Srbije za najboljeg  domaćina slavskih svečanosti. Direktor Srednje ugostiteljsko-turističke škole Senka Pantić, svečano je uručila svečanu ikonu Sv. Nikola,  u ime novog  domaćina Milenka Marjanovića  21. Slavagastra 2016.godine ikonu je primio  Dragan Todorović, direktoru Hotela Izvor iz Aranđelovca. Dvadeset i prvi Slagastro biće održan od 17. do 19. marta 2016. godine u kompleksu hotela "Šumarice" u Kragujevcu. 

Priznanja su dobili i takmičari-učesnici: Restoran "Arena"-Irig, Srpska kafana-Beograd, Restoran Lovac-Bijeljina, Ugostiteljsko turističke škole iz Beograda i Vrnjačke banje,  Udruženje ugostiteljsko turističkoh poslenika Srbije iz Niša koje je proglašeno za apsolutnog šampiona jubileja. priznaje je otišlo i u ruke destileriji  "Zarić" iz Kosjerića za najbolje srpske  rakije, vinarijama  : Đorđević-Aleksandrovac,  Mačkov podrum-Irig i Plantaže 13.jul-Podgorica  za najbolja srpska vina, kao i Vodi Vlasina za najbolju srpsku vodu. 

Dnevni listovi Politika i Novosti su takođe dobitnici jubilarne povelje "Zlatno turističko srce", kao i novinari Mirjana Nikić, Politika, Aleksandra Mikata, Novosti  i televizijama Studio B i Kopernikus. 

Potpredsedniku Sacen Internationala dr Branko Krasojeviću uručena je zlatna povelja povod 25 godina i njegovog doprinosa na razvoju i uređenju turizma regiona jugoistočne Evrope

Svečanost je završena sa slavskom lutrijom.


Sacen International

Međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva

Dr Ivana Ribara br.77/3,
11070 Novi Beograd

tel: +381 (0)11 215 45 45
tel: +381 (0)63 225 422

sacenbg@eunet.rs, sacenbg@gmail.com

Prof.dr Dragan Gligorijević, 
Predsednik Sacen International-a

Copyright © 2016 Prof.dr Dragan Gligorijević sacenbg@eunet.rs, sacenbg@gmail.com tel: +381 (0)63 225 422