Vratiti osmeh turističkoj Srbiji


Prođe još jedna turistička godina, teška i preteška za sve zaposlene u sektoru usluga, posebno za one koji rade u ugostiteljstvu i turizmu. Turizam je osetljiv i na lahor, gde je najtanje tu se i najbrže kida. Zaposlene u ovoj privrednoj grani, dakle pružaoci usluga najčešće rade u vrlo teškim i opasnim uslovima po sopstveno zdravlje za bednu šaku jada od plate. Mnogi i neprijavljeni, bez osiguranja i zdrastvene zaštite kod novih vlasnika. Zaposle se kao mladi pupoljci a za par godina postanu uvele ruže, oboleli sa raspadnutim brakovima i rasturenim porodicama. Sacen International se godinama zalagao za humanije uslove rada i za uvođenje beneficiranog radnog staža. Na žalost nismo uspeli.

Hronično nejedinstvo strukovnih udruženja, bavljenje samim sobom, oni su zaboravljeni. A turizam je jedina grana sa stalnim rastom. Samo u regionu jugoistočne Evrope ostvaren je devizni prihod oko 30 milijarde dolara, a u Srbiji oko milijarde. Moglo je a može i više da nam razvojnu turističku politiku vode stručni kadrovi a ne stranački. Da je znanje zvanje a ne zvanje znanje i da su mladi dobili veću šansu u zapošljavanju. Zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu su fina gospoda na usluzi gospodi a ne sluge. Sami smo sebe doveli u poziciju da nas ne cene, poštuju i vrednuju našu stručnost i rad. Sujete, zloba, zavist i hronično nejedinstvo su naša rak-rana. Sve vam mogu oprostite osim uspeha. Tužno i ružno da pružaoci uluga duboko nesretni i nezadovoljni, često bez osmeha na licu treba da usreće goste i turiste. Na piramidi važnosti u razvijenom turističkom svetu na vrhu su zaposleni pa gosti a na dnu su vlasnici, gazde. Veliki broj praznih ugostiteljskih objekata, hotela u ruralnim delovima, burazerska privatizacija dovela je ovu granu i zaposlene u njoj u poziciju opstanka, preživljavanja. Mučimo mi turizam i on nas. A Bog nam je sve dao od prirodnih potencijala pa do ljudskih. Spoj poljoprivrede, ugostiteljstva i turizma doneo bi brži razvoj privrede Srbije, veći broj domaćih i stranih gostiju i nove investicije a samim time i nova radna mesta. Pod hitno u narednoj godini posle martovskih ili majskih izbora u novoj Vladi mora da se obrazuje posbno ministarstvo turizma i održivog razvoja-ekologije. Ovako sada turizam između dva velika slona, trgovine i telekomunikacija je samo mali mrav koji se ne vidi. Bolje je bilo da je turizam pripao poljoprivredi ili ostao u privredi. Normalno da i ministar i njegovi saradnici treba da budu dokazani i stručni kadrovi  iz privrede a ne po stranačkoj ključu. To ministarstvo treba da je na usluzi ugostiteljsko – turističkoj privredi, a ne gazda kome zaposleni nisu bitni. Došli smo do tužne situacije da nam se sindikat u ovoj ugostiteljsko – turističkoj delatnosti bori za sopstveni opstanak. Novi vlasnici ne trebaju jake sindikate ali ih zato trebaju zaposleni. Imamo direktore turističkih organizacija koji pošteno ni turisti nisu bili, a glavna preporuka im je da su članovi stranaka.

Zamislite kakva bi to sramota bila da mene postavite za ministra zravlja. U turizmu svi mogu biti rukovodioci osim iz turizma, a poželjno je da su došli sa strane u Srbiju, da imaju dvojna državljanstva, veru i sl. Svake godine nam zemlju napusti preko 30.000 mladih i stručnih kadrova. Oni koji su završili fakultete, visoke škole turističkog smera, najpre nađu posao u bankama, osiguravajućim društvima, svugde osim u turizmu. I baš ti koji preko veze zauzmu rukovodeće pozicije u ovoj privrednoj grani zagorčavaju život stručnim i zaposlenim kadrovima. Misle ako ih neko postavio da budu babice da samim time umeju i da porađaju. Zato smo mi krivi, kao što nemože da se zamisli elektro privreda bez inžinjera tako i razvoj i unapređenje ugostiteljstva i turizma u Srbiji, ne može bez stručnih, iskusnih i mladih kadrova. Zato nam je potrebno stručno jedinstvo, prava strategija za narednih dvadeset godina, privredni savet za turizam. Ovako razjedinjeni ostaćemo samo sluge, nesretne i nezadovoljne na usluzi sumnjivoj gospodi i još sumnjivije prošlosti gazdama. U novoj 2016. Godini ne smemo zaboraviti sebe, nas zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu i mlade naše naslednike. Tek tada uz stvaranje humanijih uslova rada u ovoj delatnosti sa pravim primanjima od kojih se može živeti možemo govoriti o povratku osmeha zaposlenih u turističkoj Srbiji.

 

Vaš prijatelj i kolega,

Dragan Gligorijević


Sacen International

Međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva

Dr Ivana Ribara br.77/3,
11070 Novi Beograd

tel: +381 (0)11 215 45 45
tel: +381 (0)63 225 422

sacenbg@eunet.rs, sacenbg@gmail.com

Prof.dr Dragan Gligorijević, 
Predsednik Sacen International-a

Copyright © 2016 Prof.dr Dragan Gligorijević sacenbg@eunet.rs, sacenbg@gmail.com tel: +381 (0)63 225 422