Turistički oskar Medietrana i JE

Beogradska Skadarlija je u trci za izbor najboljih destinacija u turizmu jugoistočne Evrope i Mediterana za 2016. u letnjoj sezoni i kategoriji  " Zlatne čaše gostoljublja “ koja je završena za letnju sezonu, obilaskom Međunarodne turističke patrole Sacen International - Međunarodnog turističkog saveza.

Opatija – Beogradska Skadarlija je u trci za izbor najboljih destinacija u turizmu jugoistočne Evrope i Mediterana za 2016. u letnjoj sezoni i kategoriji Zlatna ćađa gostoljublja, koja je počelzavršena za letnju turističku sezonu, obilaskom Međunarodne turističke patrole Sacen International - Međunarodnog turističkog saveza.Patrole su obišle Španiju,Italiju,Francusku,Grčku,Tursku,,Rumuniju,Hrvatsku,Kipar, Maltu, Bugarsku,Albaniju, Sloveniju,Crnu Goru, Bi H-u. Skadar, Solun,Barselonu, Nicu, Atinu, Veneciju, Opatiju, Beč, Prag, Portorož, Poreč, Veneciju, Dubrovnik, Herceg Novi, Budvu, Skadar, Ohrid i Beograd , Đerdap, čime su ta turistička mesta započela trku za neku od nagrada u turizmu jugoistočne Evrope i Mediterana za 2016, saopštio je Međunarodni turistički savez. Danas u kraljici Jadrana Opatiji.

Predsednik Sacen Internationala Dragan Gligorijević, koji predvodi patrole, na koferenciji za medije je rekao da je  izuzetno zadovoljan kvalitetom letnje turističke sezone u regonu jugoistočne Evrope i Mediterana. 

Uprkos svim nedaćama koje su pogodile turizam od migrantske krize, terorističkih napada, ekonomske krize i virusa, turističke privrede beleže blagi porast i dobre rezultate.

Prema njegovim rečima, Španija je za sada ubedljivo najbolja na Mediteranu, a Opatija sa Kvarnerom je u potpunosti odbranila titulu najboljeg u primorskom turizmu regiona.

Takođe, Venecija prednjači u organizaciji kulturnih događaja, Malaga u vinskom turizmu, Barselona u masovnom turizmu regiona, Slovenija u etno-ekološkom turizmu, Beograd sa Skadarlijom kao najgostoljubivije turističko mesto regiona, Lošinj u banjsko - zdrastvenom turizmu, dok Beč prednjači u kontinetalnom turizmu.

Posebno prijatno iznenađenje bio je Đerdap koji je sa Dunavom, rumunskom i srpskom obalom, ozbiljan kandidat za šampiona na rekama I jezerima turizma 2016. godine u regionu jugoistočne Evrope i Mediterana. 

Nekoliko kandidata nominovano je iz više država u kategoriji: "Vitez kulinarstva 2016. godine jugoistočne Evrope i Mediterana", a gotovo da je sigurno da novi vitez kulinarstva za 2016. godinu dolazi iz Albanije. 

Đerdap i Beograd su u trci sa Barcelonom i Istrom za turistički oskar "Zlatno turističko srce".

Od prošle godine u Međunarodnu turističku akciju "Biramo najbolje u turizmu", kako se ističe, uključen je i Mediteran sa svojim destinacijama u svih 15 kategorija. 

Gligorijević je podsetio da je 2016. godina  26. izbora najboljih, turističih oskara - Zlatnog turističkog srca. Ostalo je još da se sačekaju I najbolji rezultati u zimskoj – turističkoj sezoni

Svečano uručenje prestižnog priznanja - turističkog oskara "Zlatno turističko srce" planirano je za kraj aprila 2017. godine u Opatiji na otvaranju letnje turističke sezone 2017.


Sacen International

Međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva

Dr Ivana Ribara br.77/3,
11070 Novi Beograd

tel: +381 (0)11 215 45 45
tel: +381 (0)63 225 422

sacenbg@eunet.rs, sacenbg@gmail.com

Prof.dr Dragan Gligorijević, 
Predsednik Sacen International-a

Copyright © 2016 Prof.dr Dragan Gligorijević sacenbg@eunet.rs, sacenbg@gmail.com tel: +381 (0)63 225 422