OTVORENA LETNJA SEZONA U SKADARLIJI I DODELJENA PRIZNANJA NAJBOLJIMA U TURIZMU


ovaranj_l_sezone.jpg

Uz pesmu ‘Svilen konac’ i podizanjem skadarlijske zastave na jarbol u najpoznatijoj beogradskoj boemskoj četvrti otvorena je još jedana letnja sezona. Čast da ove godine podigne zastavu Skadarlije na kojoj su štap, šešir i karanfil, pripala je glumcu Tihomiru Arsiću.
On je podsetio da se Skadarlija, koja je simbol boemskog života u Beogradu, zove tako od 1872. godine i da su mnoge poznate ličnosti koračale ovom čuvenom ulicom koja je dugačka svega 500 metara.

– Ovde su gazila velika imena… Kad bih mogao da se vratim u vreme, rado bih ‘došao’ ovde u vreme između dva rata, makar malo, da vidim kako je bilo u to vreme u Skadarliji – rekao je Arsić, koji je zaplesao sa najpoznatijom skadarlijskom damom – glumicom Ljiljanom Jakšić koja već godinama zabalja goste u ovoj boemskoj četvrti.

Nakon svečanog otvaranja kod skadarlijske česme usledio je kulturno zabavni program, koji će se tokom jula i avgusta izvoditi svakog petka uveče ispred kuće Đure Jakšića. Skadarlijskom kaldrmom, kao nekada, ponovo su ‘prošetali’ Branislav Nušić koga je ‘oživeo’ Milan Milosavljević, Milan Tubić u ulozi Đure Jakšića, Vesna Paštrović kao Žanka Stokić, a sve to uz skadarlijski orkestar Ilije Pavlovića.
dodela_priznanja.jpg

‘Zlatna čaša gostoljublja’ uručena je vlasniku restorama Familija Draganu Milčiću i zameniku direktora Turističke organizacije Beograda Slobodanu Unkoviću. Uručena su i priznanja ‘Turistički Oskar: Zlatno  srce najboljima u turizmu Mediterana i Jugoistočne Evrope za 2016.’ Dobitnici su Svetska turistička organizacija UN za razvoj i unapređenje turizma, ETC Brisela za razvoj i unapređenje turizma. Španija je ponela titulu najbolje turističke destinacije Mediterana i Jugoistočne Evrope, Venecija je šampion letnjeg -primorskog turizma, a Francuska šampion zimskog turizma Mediterana. Profesor Mića Stojanović dobio je laskavu titulu – internacionalni vitez kulinarstva, Flaj – flaj trevel je najbolja turistička agencija…
Predsednik Međunarodnog centra za razvoj turizma i ugostiteljstva (SAKEN) Dragan Gligorijević je rekao da je ‘Skadarlija boemska četvrt i zlatni biser turističke Evrope.’ On je istakao da turizam uprkos svim nevoljama današnjice kao što su terorizam, migranti i drugim, beleži rast i da je samo region Jugoistočne Evrope ostvario 30 milijardi dolara prometa.
Ljubica Milojević iz Svetske turističke orgnizacije UN je rekla da je u 2016. svetski turizam ostvario rast od četiri odsto u dolasku gostiju iz inostranstva, pa je turizam jedina privedna grana koja konstantno beleži rast.

– Turizam je fenomen koji preskače sve granice, bilo da se radi o ekonomskim problemima, prirodnim nepogodama ili bezbednosnim izazovima- rekla je Milojević i istakla:
–  Srbija je zabeležila dvocifreni rast kada je reč o broju inostranih turista. Prošlu godinu smo završili sa 13 procenata rasta u broju noćanja stranaca. To je sedma godina da beležimo takav rezultat – dodala je Milojević. Letnji period je vreme kada najviše turista iz inostranstva dolazi u Beograd, a Skadarlija nezaobilazno mesto tokom njihove posete našem gradu.
Malo je poznato da je Skadarlija nekada bila ciganska mahala, kroz koju je tekao Bibijin potok. Urbanizacijom Beograda 1870. i rušenjem čuvene kafane Dardaneli (bila na mesti današnjeg Narodnog pozorišta) neugledna, krivudava uličica u centru grada postaje mesto gde se otvaraju kafane i vremenom dobija izgleda koji ima i danas.


Sacen International

Međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva

Dr Ivana Ribara br.77/3,
11070 Novi Beograd

tel: +381 (0)11 215 45 45
tel: +381 (0)63 225 422

sacenbg@eunet.rs, sacenbg@gmail.com

Prof.dr Dragan Gligorijević, 
Predsednik Sacen International-a

Copyright © 2016 Prof.dr Dragan Gligorijević sacenbg@eunet.rs, sacenbg@gmail.com tel: +381 (0)63 225 422